Čalamáda z rajčat

Každý už se určitě setkal s tím, že mu na zahrádce zbyla zelená rajčata, která by už dozrát nestihla - z důvodu počasí nebo plísně na rajčatech . Ale zelená rajčata je přeci škoda vyhodit, zvlášť když nich jde udělat výborná čalamáda.

Na čalamádu z rajčat potřebujeme

  • 2 kila zelených rajčat ( mohou být i částečně dozrálá, ale tvrdá)
  • 3 velké mrkve
  • 3 velké cibule
  • na 1/2 litru octa 3 litry vody
  • 1/4 kila cukru
  • 100 g soli
  • 20 kuliček nového koření
  • 20 kuliček pepře
  • snítky čerstvého kopru
  • čerstvý křen
  • 100 ml horčičného semínka

Recept :

  • rajčat podle velikosti buď pokrájíme na půlky, lépe ale necháme v celku
  • oloupeme mrkev a křen , nakrájíme na kolečka
  • cibuli nakrájíme na stroužky
  • natěsno vše naskládáme do zavařovacích sklenic
  • přidáme snítku kopru
  • Připravíme nálev
    svaříme vodu, cukr ocet, a přidáme kožení
  • nálev vaříme asi 15 minut
  • horkým nálevem pomalu zalijeme rajčata ve sklenicích tak, aby byla potopená
  • sterilizujeme na 85 stupňů  60 minut

 

© Barabas Attila - Fotolia.com

Doporučujeme : Pelargonie