Čalamáda z rajčat
Každý už se určitě setkal s tím, že mu na zahrádce zbyla zelená rajčata, která by už dozrát nestihla - z důvodu počasí nebo plísně na rajčatech . Ale zelená rajčata je přeci škoda vyhodit, zvlášť když nich jde udělat výborná čalamáda.
Na čalamádu z rajčat potřebujeme
- 2 kila zelených rajčat ( mohou být i částečně dozrálá, ale tvrdá)
- 3 velké mrkve
- 3 velké cibule
- na 1/2 litru octa 3 litry vody
- 1/4 kila cukru
- 100 g soli
- 20 kuliček nového koření
- 20 kuliček pepře
- snítky čerstvého kopru
- čerstvý křen
- 100 ml horčičného semínka
Recept :
- rajčat podle velikosti buď pokrájíme na půlky, lépe ale necháme v celku
- oloupeme mrkev a křen , nakrájíme na kolečka
- cibuli nakrájíme na stroužky
- natěsno vše naskládáme do zavařovacích sklenic
- přidáme snítku kopru
- Připravíme nálev
svaříme vodu, cukr ocet, a přidáme kožení - nálev vaříme asi 15 minut
- horkým nálevem pomalu zalijeme rajčata ve sklenicích tak, aby byla potopená
- sterilizujeme na 85 stupňů 60 minut
© Barabas Attila - Fotolia.com