Domácí kečup
Jestli už máte dost Éček, které do sebe dostaneme s každým konzervovaným výrobkem koupeným v supermarketu, můžete začít třeba u domácího kečupu. Jeho výroba je velmi jednoduchá, zpracujete i přezrálá rajčata jinak obtížně použitelná a zásobíte se pohodlně na celou zimu. Pokud máte takovou odrůdu rajčat, která není úplně sytě červená, netrapte se dosaženou barvou kečupu. Oproti tomu kupovanému v tom Vašem žádná barevná Éčka nebudou ...
Na domácí kečup potřebujeme
- 2 kila rajčat - ideálně přezrálých
- půl kila jablek
- 4 cibule
- sůl a pepř
- 1/4 kila cukru
- 2 deci octa
- 20 kuliček nového koření
- 5 listů bobkového listu
- 10 kusů hřebíčku
Recept :
- rajčata pokrájíme na drobné kousky
- jablka zbavíme jadřinců a také nadrobno pokrájíme
- cibuli nakrájíme na jemno
- použijeme velký hrnce, vše smícháme a začneme pomalu vařit
- přidáme ocet a koření
- vaříme asi 90 minut velmi zvolna na mírném plameni, důkladně mícháme
- pak stáhneme z ohně, necháme vychladnout a propasírujeme přes jemné sítko.
- dáme do skleniček, sterilizujeme na 90 stupňů asi 40 minut
© peuceta - Fotolia.com