Rajčatová omáčka
Pozor - je potřeba rozlišit mezi rajsou a rajčatovou omáčkou. Zatímco rajská je česká hotovková klasika s houskovým knedlíkem, omáčku z rajčat používáme třeba na těstoviny. Jedná se o omáčku chuťově velice výraznou, se specifickou nezaměnitelnou chutí chutí rajčat a nasládlou chutí.
Na rajčatovou omáčku potřebujeme :
- kilo čerstvých , hodně zralých rajčat ( mohou být i dost přezrálá, třeba pro salát z rajčat nepoužitelná)
- palička česneku
- sůl, pepř a cukr
- čerstvou bazalku
- 200 g másla
- jedna malá cibule
Recept :
- na pánvi rozpustíme máslo
- přidáme na jemno nakrájenou cibuli na utřebý česnek
- krátce zpěníme
- přidáme na drobno pokrájená rajčata
- za stáleho míchání dovedem k varu
- osolíme a opepříme, přidáme natrhanou bazallku
- vaříme zvolna asi 15-20 minut
- pak stáhneme z plamene a přecedíme ( propasírujeme) přes hrubý cedník
- necháme ještě asi 10 minut povařit
- používáme na těstoviny, pizzu nebo jako přílohu k masu
© juliedeshaies - Fotolia.com