Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka

Pozor - je potřeba rozlišit mezi rajsou a rajčatovou omáčkou. Zatímco rajská je česká hotovková klasika s houskovým knedlíkem, omáčku z rajčat používáme třeba na těstoviny.  Jedná se o omáčku chuťově velice výraznou, se specifickou nezaměnitelnou chutí chutí rajčat  a nasládlou chutí.

Na rajčatovou omáčku potřebujeme :

  • kilo čerstvých , hodně zralých rajčat ( mohou být i dost přezrálá, třeba pro salát z rajčat nepoužitelná)
  • palička česneku
  • sůl, pepř a cukr
  • čerstvou bazalku
  • 200 g másla
  • jedna malá cibule

 

Recept :

  • na pánvi rozpustíme máslo
  • přidáme na jemno nakrájenou cibuli na utřebý česnek
  • krátce zpěníme
  • přidáme na drobno pokrájená rajčata
  • za stáleho míchání dovedem k varu
  • osolíme a opepříme, přidáme natrhanou bazallku
  • vaříme zvolna asi 15-20 minut
  • pak stáhneme z plamene a přecedíme ( propasírujeme) přes hrubý cedník
  • necháme ještě asi 10 minut povařit
  • používáme na těstoviny, pizzu nebo jako přílohu k masu

 

 

 

 

 

© juliedeshaies - Fotolia.com

Doporučujeme : Pelargonie