Rajčatová polévka
Někdo jí miluje od školních let, někdo jí nenávidí od školní jídelny. Po bramboračce asi nejznámější zeleninová polévka - rajčatová polévka. Kdysi bývala výsadou pozdního léta, kdy dozrávala rajčata na domácích zahrádkách, v době dnešních supermarketů celoročně plných zeleniny si tuhle jednoduchou polévku můžeme udělat kdykoli.
Na rajčatovou polévku budeme potřebovat :
- 1-1,5 kilo rajčat - mohou být i přezrále, měkčí
- deci smetany ke šlehání
- jednu velkou cibuli
- půl paličky česneku
- 200 g másla
- cukr a sůl
- pepř k dochucení
- 1/2 litru zeleninového vývaru
- 1/2 celeru
- čerstvou bazalku
Recept
- rajčata spaříme v horké vodě a oloupeme z nich slupky. Chuťově by nám slupky sice nevadily, ale kazily by pak krémový vzhled polévky
- na másle osmahneme na jemno pokrájenou cibulku a na malé kostičky nakrájený celer
- přidáme utřený česnek
- přilijeme zeleninový vývar
- přidáme spařená rajčata
- vaříme asi 20-30 minut, až do úplného rozvaření rajčat
- stáhneme z plotny, a tyčovým mixérem pečlivě vymixujeme do jemné krémové konzistence
- v případě, že se polévka jeví příliš hustá, přidáme ještě trochu zeleninového vývaru
- osolíme a opepříme, zajímavou chuť dodá polévce ždibec cukru
- ozdobíme čerstvou bazalkou, případně pokapeme smetanou
Foto by © vertmedia Martin R. - Fotolia.com