Rajčatová polévka

Rajčatová polévka

Někdo jí miluje od školních let, někdo jí nenávidí od školní jídelny. Po bramboračce asi nejznámější zeleninová polévka - rajčatová polévka. Kdysi bývala výsadou pozdního léta, kdy dozrávala rajčata na domácích zahrádkách, v době dnešních supermarketů celoročně plných zeleniny si tuhle jednoduchou polévku můžeme udělat kdykoli.

Na rajčatovou polévku budeme potřebovat :

  • 1-1,5 kilo rajčat - mohou být i přezrále, měkčí
  • deci smetany ke šlehání
  • jednu velkou cibuli
  • půl paličky česneku
  • 200 g másla
  • cukr a sůl
  • pepř k dochucení
  • 1/2 litru zeleninového vývaru
  • 1/2 celeru
  • čerstvou bazalku

Recept

  • rajčata spaříme v horké vodě a oloupeme z nich slupky.  Chuťově by nám slupky sice nevadily, ale kazily by pak krémový vzhled polévky
  • na másle osmahneme na jemno pokrájenou cibulku a na malé kostičky nakrájený celer
  • přidáme utřený česnek
  • přilijeme zeleninový vývar
  • přidáme spařená rajčata
  • vaříme asi 20-30 minut, až do úplného rozvaření rajčat
  • stáhneme z plotny, a tyčovým mixérem pečlivě vymixujeme do jemné krémové konzistence
  • v případě, že se polévka jeví příliš hustá, přidáme ještě trochu zeleninového vývaru
  • osolíme a opepříme, zajímavou chuť dodá polévce ždibec cukru
  • ozdobíme čerstvou bazalkou, případně pokapeme smetanou

 

Foto by © vertmedia Martin R. - Fotolia.com

Doporučujeme : Pelargonie