Skladování rajčat
Rajčata sklízíme pro přímou spotřebu na začátku plné zralosti. Zda rajčata trháme se stopkou či nikoli nemá vliv na trvanlivost ani kvalitu utrženého plodu, u nás se sklízí rajčat bez stopky, naproti tomu holandská rajčata se stopkou. Obvyklá doba sklizen je od začátku června do konce září, záleží na odrůdě a poloze, kde jsou rajčata pěstována. Pokud tedy koupíte v supermarketu rajče mimo toto období, je zcela jistě dovezeno, a obvykle bývá uměle rychleno ve sklenících, což má vliv na chuť plodů.Plně vyzrálá rajčata se nedají dlouho skladovat
Ne všechna rajčata nám obvykle dozrají do krásné červené barvy. Pokud máme balkonová rajčata v nádobách, zkusíme je přemísti do místnosti, mimo dosah mrazu, avšak na světlo. Pokud to nejde, nebo se jedná o výsadbu na běžném záhoně, sklidíme jej zelená. Pečlivě vybíráme pouze zdravé, nijak nenarušené plody.Zelená rajčata je možné nechat dozrát v místnosti mimo dosah mrazu. Pokud sklidíme větší počet zelených plodů, ukládáme je do beden a umístíme v suchých prostorách při teplotě minimálně 20 stupňů, pak ještě rajčata dokáží sama dozrát bez újmy na chuti.