Sušená rajčata
Sušená rajčata jsou v poslední době velmi populární záíežitostí, díky cenovému pádu sušiček na ovoce se stala předmětem sušení i u nás rajčata. Rajčata se relativně špatně skladují, a proto se velmi často používá tento způsob uchování a konzervace rajčat. Pokud chceme vlastní vypěstovaná rajčata konzervovat sušením, nakrájíme je na čtvrtiny až osminy, záleží na velikosti samotných rajčat. Pokud máme sušičku, naklademe ji na síta,ideální je kvůli velkému množství vody podložit rajčata pečícím papírem - viz další recepty na sušená rajčata
Sušená rajčata pak pokapeme olivovým olejem, zasapeme rozdrcenou bazalkou, případně petrželí a usušíme. Usušená rajčata zabalíme do sáčků, můžeme použít i uzavíratelné nádoby. Ideální je sušená rajčata i pak zamrazit, zůstane jim jejich krásná barva a vyloučíme tím zcela jistě možné zaplísnění. Sušená rajčata jsou výborná v italské kuchyni, především na pizzu nebo zeleninové saláty. Pro usušení vybírejte zralé ( možno i lehce přezrále) plody. To že jsou podle omaku vodnaté, vůbec nevadí, lehce přezrálá rajčata, které jsou na běžnou kombimaci již nevhodná u estetického důvodu, jsou na usušení výbornou záležitostí