Sušená rajčata - recepty
Rajčata mají jednu nevýhodu – dozrávají relativně rychle a ve velkém množství najednou. Existuje několik způsobů, jak rajčata konzervovat, a jedním z těchto způsobů je i sušení rajčat. Máme pro Vás pár tipů a receptů, jak na to.
- Rajčata na sušení pečlivě vybíráme, měla by být spíše tvrdší, nikdy ne měkká nebo přezrálá
- Jakékoli náznaky plísně či hniloby jsou pro nás důvodem pro nepoužití takového plodu
- Budeme zcela jistě potřebovat sušičku, ale i sušení v troubě je možné
Recept na sušená rajčata 1
Na jeden kilogram syrových rajčat budeme potřebovat 5 stroužků česneku, trs čerstvé bazalky, olivový olej, sůl, pepř
- Rajčata nakrájíme na plátky a rozložíme na síto sušičky. Sušíme zprudka, na co nejvyšší výkon
- Rajčata by měla být suchá, ale ne zcela vysušená – na omak by měla být pružná. Délka sušení s pohybuje mezi 8-15 hodinami podle síly nakrájených rajčat
- Usušená rajčata pak dáme do uzavíratelných sklenic, a zalijeme osoleným olivovým olejem s rozdrcenými stroužky česneku.
- Jednotlivé vrstvy prokládáme snítkami bazalky
- Rajčata musí být zcela potopená v oleji, aby k nim nemohl vzduch. Abychom neztratili aroma, vždy sklenici uzavřeme víčkem nebo zátkou
Recept na sušená rajčata 2
Tento recept je o dost jednodušší a méně pracný. Vlastně se jedná o sušený rajčatový protlak – chuťově stejný jako předchozí recept, jen trochu méně efektně vypadá. Jeho výhodu je, že můžeme použít i měkká a přezrálá rajčata
- Rajčata překrojíme na polovinu, větší plody na čtvrtinu
- Krátce je povaříme, aby se struktura plodu rozpadla. Dáme pozor, abychom rajčata nepřipálili
- Ještě horkou směs nalijeme na plochý pekáč vyložený alobalem v síle cca 1 cm
- Sušíme v troubě při 90 stupních, dokud neodpaříme většinu vody
- Plát pak nakrájíme na čtverečky cca 2x2cm, a dále dosušíme v sušičce
- Skladujeme v uzavíratelné lahvi bez přístupu vzduchu