Zaštipování rajčat
Pro zvýšení výnosů , a to především u tyčkových rajčat ( ale někdy i u keříčkových odrůd rajčat) je vhodné provádět zaštipování bočních výhonů. které vyráží prakticky za každým listem. Pokud bychom boční výhony ponechali, rajče by věnovalo příliš energie, síly i živin výživě několika stonků, což by se projevilo na výsledné kvalitě i množství plodů. Proto boční výhony jednoduše vylamuje, na fotografiích níže vidíte, jak je to snadný postup.
K vylamování nepoužíváme žádné nástroje, výhony jdou krásně vylomit pouze rukou, případně si můžeme pomoci nehtem. Který výhon vylomit, je celkem zřetelné u tyčkových odrůd, hlavní výhon vždy směřuje kolmo vzhůru, a obvykle bývá výrazně silnější a mohutnější než ten boční.
U keříčkových rajčat je vylamování spíše formou tvarování celé rostliny, a existují i odpůrci tohoto postupu. Obecně lze ale konstatovat, že úpravy v růstu celé rostliny i u keříčkových rajčat prospívají vyšším výnosům, a kvalitnějším plodům, rajčata pak lépe dozrávají, k plodům může dobře světlo, nedochází tolik k napadením plísněmi i houbami
Na obrázcích výše vidíte, jak rajčata ve foliovníku nebo skleníku rostou výrazně rychleji než ta volně na zahradě, ale i na těch ve volném záhonu jsou již vidět malé boční výhody rostliny. Pokud přistoupíte k vyštipování včas, je zátěž na rostliny minimální, a docílíte lepšího tvaru celého rajčete