Rajčatová marmeláda
Ne , opravdu jsme se nezbláznili. Rajčata se mohou velmi dobře pouřít i jako ovoce - pro výrobu marmelád a džemů. Pokud ale na rajče stereotypně nazírat jako na něco, co musí být vždy slané, budete překvapeni. Třeba právě rajčatová marmeláda je výborný, chuťově podobná třeba meruňkové
Na rajčatovou marmeládu potřebujeme :
- 2 kila rajčat
měla by být dobře zralá, klidně i přezrálá. Pokud máme k dispozici žulté odrůdy rajčat, můžeme si pohrát s barvou marmelády - kilo cukru ( krupice nebo krystal)
- 5 balení vanilkového cukru
- 3 balení pektogelu
- kyselinu citronovou - asi polévkovou lžíci
- 2 dcl griotky
Recept :
- rajačata na drobno pokrájíme a asi 30 minut velmi zvolna za stálého míchání vaříme. Rajčata NELOUPEME
- pak stáhneme z plotny, a za tepla směš propasírujeme přes jemné síto
- přidáme cukr, vanilkový cukr a vaříme dalších 15 minut za stálého míchání
- dochutíme kyselinou citronovou a vmícháme pektogel a asi 5 minut povaříme
- přilijeme griotku
- necháme do vlažna vychladnout, a plníme do zavařovacích sklenic
- sterilzujeme v horké vodě na 80 stupňů asi 40 minut
© sil007 - Fotolia.com