Rajčatový protlak

Rajčatový protlak

Velmi jednoduchý způsob, jak zpracovat větší úrodu rajčat , je vyrobit si vlastní domácí rajčatový protlak. Ten se bez problémů nechá sterilizovat a dlouhodobě uchovat, a nemusí pak kupovat v obchodě konzervy nejistého složení plné Ěček . Rozlišujeme rajčatový protlak ( prakticky nedochucená pasta z čistých rajčat) a rajčatový kečup ( obvykle řidší konzistence, dochucený a kořeněný)

Na rajčatový protlak potřebujeme :

  • červená rajčata, mohou, či spíše mají být  přezrálá
  • na kilo rajčat 30 g cukru a 30 g soli

Recept :

  • rajčata pokrájíme na drobné kousky , aby se snáze rozvařila
  • dáme do hrnce a na velmi mírném plameni pomalu přivedeme k varu
  • vaříme asi 40 minut za stálého míchání, protlak se nesním připálit
  • pak stáhneme a hmotu propasírujeme skrze jemné síto
  • propasírovaný protlak znovu dáme asi na 5 minut povařit, přidáme sůl a cukr
  • sterilizujeme při 90 stupních asi 40 minut
  • můžeme také nechat zamrazit

 

foto © umbertoleporini - Fotolia.com

Doporučujeme : Pelargonie