Rajčatový protlak
Velmi jednoduchý způsob, jak zpracovat větší úrodu rajčat , je vyrobit si vlastní domácí rajčatový protlak. Ten se bez problémů nechá sterilizovat a dlouhodobě uchovat, a nemusí pak kupovat v obchodě konzervy nejistého složení plné Ěček . Rozlišujeme rajčatový protlak ( prakticky nedochucená pasta z čistých rajčat) a rajčatový kečup ( obvykle řidší konzistence, dochucený a kořeněný)
Na rajčatový protlak potřebujeme :
- červená rajčata, mohou, či spíše mají být přezrálá
- na kilo rajčat 30 g cukru a 30 g soli
Recept :
- rajčata pokrájíme na drobné kousky , aby se snáze rozvařila
- dáme do hrnce a na velmi mírném plameni pomalu přivedeme k varu
- vaříme asi 40 minut za stálého míchání, protlak se nesním připálit
- pak stáhneme a hmotu propasírujeme skrze jemné síto
- propasírovaný protlak znovu dáme asi na 5 minut povařit, přidáme sůl a cukr
- sterilizujeme při 90 stupních asi 40 minut
- můžeme také nechat zamrazit
foto © umbertoleporini - Fotolia.com